TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Noors Oorlogsgraf Kerkhof Klooster St. Ludwig Vlodrop

Op 4 november 1944 pleegde Arne Helle Holter een aanval met zijn Spitfire op het spoor bij Vlodrop-Station. Tijdens de aanval werd de Noor geraakt door vijandelijk vuur en stortte neer nabij Vlodrop-Station. Hij werd begraven op het Kerkhof van het Klooster St. Ludwig.

Op zich is het niet zo bijzonder dat er een Noors oorlogsgraf is in Nederland, er zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog ongeveer 250 Noren in Nederland gesneuveld, nagenoeg allemaal in dienst van de R.N.A.F. (Royal Norwegian Air Force). Wat wel erg bijzonder is dat ze allemaal, op Arne Helle Holter na, zijn gerepatrieerd naar Noorwegen.

Het graf is jaren verzorgd door Mevrouw Peters-Bronneberg, zij en haar familieleden schuilden in het klooster rond de bevrijding van de omgeving tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op basis van de gebeurtenissen heeft de zoon van deze mevrouw een boek geschreven, dit boek heet: 'Het koperen kruis'.

Arne Helle Holter wordt herdacht op het Monument Noorse Vliegeniers in Gardermoen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)