TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Borromeo Paleis

Van 11 tot 14 april 1935 vond de conferentie van Stresa aan het Lago Maggiore plaats. De Franse premier Flandin, de Britse premier MacDonald en de Italiaanse Duce Mussolini wilden een gemeenschappelijke houding bepalen tegenover de Duitse schending van het verdrag van Versailles.
De diplomatieke ontmoetingen vonden plaats in de muziekkamer van het Borromeo Paleis, op Isola Bella. De deelnemers en hun delegaties logeerden echter in het Grand Hotel des Iles Borromées in Stresa.

Frankrijk wilde een resolutie laten goedkeuren waarin verklaard werd dat een volgende schending met sancties zou worden bestraft. Mussolini vond dat dit het minste was wat men kon doen en wilde concrete afspraken om de onafhankelijkheid van Oostenrijk te garanderen. MacDonald trad op als verdediger van het standpunt van Hitler, omdat hij niet van plan was Duitsland een voet dwars te zetten. Dit leek wel de wereld op zijn kop. De Britten als advocaat van de nazi’s en Mussolini als officier van justitie.

Er werd uiteindelijk een vaag engagement aangegaan om geen enkele verdere schending van het verdrag van Versailles toe te staan.

Enkele maanden later viel het front van Stresa uit elkaar toen Groot-Brittannië met Duitsland op 18 juni 1935 een Brits-Duits vlootakkoord tekende, zonder zijn bondgenoten van Stresa in te lichtten. In het akkoord mocht Duitsland een vloot uitbouwen die 35% van de Britse capaciteit had en evenveel duikboten als Groot-Brittannië. Dit akkoord was een flagrante schending van het verdrag van Versailles en in feite een aanmoediging tot herbewapening van Duitsland.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Pascal Blijkers
  • Foto's: Pascal Blijkers

Gerelateerde boeken

Mussolini's Italy
De anatomie van het fascisme
Het verdriet van Italië
Mussolini

45.91076442, 8.53798628