TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Erehof Slachtoffers Nationaal-Socialisme

Bij het station van Soest werd in februari 1945 een kamp geopend voor 504 gevangenen uit Neuengamme, die hier het gebombardeerde station moesten repareren. Eind maart werden 128 zieken vervangen door 100 Russische gevangenen uit Buchenwald.

Door bombardementen kwamen 95 gevangenen om het leven, zij werden hier, op de begraafplaats van Bad Sassendorf, begraven. De overlevende gevangenen werden op 4 april weggevoerd en uiteindelijk bevrijd in Ebensee.

Op de originele plaquette wordt één slachtoffer bij naam genoemd, als vertegenwoordiger voor alle slachtoffers: Jan Derk Bunink uit Zwolle, die omkwam op 23 februari 1945.

Uit onderzoek in 1958 is gebleken dat van de slachtoffers er 58 de Franse nationaliteit hadden. Onbekend is of deze slachtoffers zijn gerepatrieerd naar Frankrijk. Daarnaast zijn er 7 namen bekend van Nederlandse slachtoffers. Hiervoor heeft de Oorlogsgravenstichting een aparte gedenksteen met de namen opgericht.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

51.581807, 8.169832