TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Slachtoffers Bombardement 7 september1943

Aan de oude kazerne van Elsene hangt een gedenkplaat voor drie slachtoffers (politieke gevangenen) van het bombardement van 1943.

" Baron Jean Greindl
Luitenant valschermspringer
Léopold Vande Meersche
Louis Pelet

werden door de Duitschers
in deze kazerne in strijd met de
regels van het internationaal
recht opgesloten en zijn er bij
het bombardement van 7-9-1943
in omgekomen.

Zij waren hun koning
en hun vaderland verknocht.

Bid voor hun zielerust "

Het bombardement op Elsene was een oorlogsactie van de geallieerden in het door nazi-Duitsland bezette Brussel. De bommen vielen op 7 september 1943 in de kazernewijk van Elsene-Etterbeek, waar ze honderden dodelijke slachtoffers maakten.
Die dag wilden de geallieerden de Duitse luchtmacht treffen.
Onder de doelwitten van de 114 B-17's die aan de missie deelnamen, waren de luchthavens Haren, waar bommenwerpers en jachtvliegtuigen hersteld werden, en Evere waar het Duitse luchtafweergeschut moest vernietigd worden.
Het vliegveld werd getroffen, maar om 9u51 kwamen ook 130 bommen van 250 kg terecht op de kazernewijk van Elsene (Kroonlaan, Generaal Jacqueslaan, Pleinlaan).
Mogelijk waren de 7 km hoog vliegende RAF-bommenwerpers misleid doordat het militaire oefenplein van Elsene sterk geleek op het doelwit ( open veld naast spoorlijn).
De balans was zwaar, in dertig seconden vielen 342 burgerdoden, waarvan 20 in twee trams. Doordat in de wijk ook Duitse militairen gekazerneerd waren, werd de bezetter evenzeer getroffen. In de kelders van de kazernes kwamen 27 politieke gevangenen om, die onregelmatig in een militaire gevangenis waren opgesloten. Onder hen was Jean Greindl, de baron die met verzetsgroep Komeet neergeschoten piloten hielp ontkomen.
Naast de kazernes werd ook het station van Etterbeek beschadigd en de Filip-Nerischool. Tientallen huizen waren vernield. De begrafenis van 120 slachtoffers in de Heilig-Kruiskerk, op 10 september, werd massaal bijgewoond.

Bron : Wikipedia

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck