TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument Nimy

Het oorlogsmonument te Nimy herdenkt de militaire en de burgerlijke slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Het monument herdenkt eveneens de oudstrijders van deze oorlog
Tekst op het monument : "1914 – 1918 / AAN ONZE HELDEN / GESTORVEN / VOOR HET VADERLAND"

Bij het monument staat een informatiebord met de volgende tekst:

Tussen augustus en oktober 1914 werden 6.000 burgers uit België en het noorden van Frankrijk door Duitse soldaten gedood. Terwijl deze acties door de Duitsers beschouwd werden als legitieme represailles, betittelden de plaatselijke bevolking en de Belgische, Franse en Britse regeringen ze als "wreedheden"
Op 23 augustus 1914 werden de dorpen in de omgeving van Mons het toneel van herhaalde slachtingen tegen de burgerbevolking. Deze bloedbaden zijn rechtstreeks verbonden met de gevechten van de Slag van Mons en waren voor bepaalde Duitse soldaten de ideale gelegenheid om zich voor deze confrontatie te wreken. Zij waren uitgeput door de gedwongen marsen en geschokt door de weerstand van de forten van Luik. Britse salvo’s en soms schoten die van hun eigen kamp kwamen, resulteerden in bloederige represailles. Alleen al in Nimy vielen 22 burgerslachtoffers. Ook Quaregnon, Mons, Ville- Pommerœul, Flénu en Jemappes werden niet gespaard; in de streek werd een honderdtal slachtoffers van deze gewelddaden geteld. De Duitse troepen staken honderden huizen in brand. Na de oorlog werden ondervragingen gedaan waaruit bleek dat er in werkelijkheid geen sprake was van een georganiseerde weerstand van burgers tijdens de eerste twee maanden van het conflict.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Luc Van Waeyenberge & Informatiebord
  • Foto's: Luc Van Waeyenberge

50.477035, 3.952454