TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Herinneringsbord "De Slag van Mons begint"

Op deze plaats werden in de ochtend van 23 augustus 1914, de eerste schoten gelost door het 4de Bataljon van het Middlesex Regiment. Omstreeks 13 uur leed het bataljon zware verliezen en moest zich terugtrekken. Op het dak van het station zal een niet-geïdentificeerde Britse soldaat zich opofferen om de terugtrekking van zijn kameraden te dekken. Alleen achtergebleven tussen de doden en de gewonden, bovenop het dak van het station, zou jij het hoofd bieden aan de Duitsers, die na hem te hebben verwond, de doortocht afdwongen en hem de genadeslag toedienden.
Het is ook gedurende deze confrontatie dat Luitenant Wilmot-Aliston, die deel uitmaakte van hetzelfde bataljon, door de Duitse troepen gevangen werd genomen. Zo werd hij de eerste Britse gevangene tijdens de Eerste Wereldoorlog. In totaal werden 353 Britse soldaten en 15 Britse officieren gewond of gedood tijdens deze eerste confrontatie te Obourg.
Op 9 september 1951 werd een gedenkplaat onthuld en op de muur van het station aangebracht. In 1981 werd het gebouw afgebroken: de plaat is nu geplaatst op een gedenkteken van rode baksteen op de plaats waar het station stond vooraleer het werd afgebroken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Informatiebord
  • Foto's: Luc Van Waeyenberge

50.469643, 4.008087