TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolperstein Via San Domenico 1

Deze kleine messing plaquette (pietra d'inciampo, Stolperstein of Struikelsteen) herdenkt:

* Ferdinando Bagatin, geb. 1924, gearresteerd September 1943, gedeporteerd 19.12.1944, Mauthausen, vermoord 17.4.1945, Gusen Perg.

Achtergrond
Ferdinando Bagatin werd geboren in Parijs. Later verhuisden zijn Italiaanse ouders terug naar Italië en woonden op dit adres in Turijn. Hij werd leerling, werd opgeroepen voor de luchtmacht en zat in september 1943 in de kazerne. Hij liep te voet om zijn ouders te bezoeken. Hij werd gearresteerd als dienstplichtige toen hij op weg was om zich bij het verzet aan te sluiten. Vervolgens werd hij overgebracht naar het concentratiekamp Bolzano, waar hij werd gedwongen te dienen in de Duitse luchtafweermacht. Op 14 december 1944 werd hij gedeporteerd naar het concentratiekamp Mauthausen, waar hij op de 19e arriveerde. Hij zei dat hij automonteur was en geclassificeerd was als een politieke gevangene. Tien dagen later werd hij overgebracht naar het subkamp Gusen, gelegen in het district Perg en bekend om zijn beleid om gevangenen dood te laten werken in steengroeven of in de wapenfabriek. Vanaf 1943 begon Gusen met de ondergrondse productie van vliegtuigen en bewapening. Tussen januari en mei 1945 werden in Gusen meer dan 10.000 gevangenen vermoord, onder wie Fernando Bagatin. Zijn sterfdatum, 17 april 1945, was slechts 3½ week voordat Gusen op 5 mei werd bevrijd. Hij was 20 jaar oud.

"Stolpersteine" is een kunstproject in Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het Nationaal-Socialisme (nazisme). Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine, 10x10cm messing plaquettes geplaatst in de stoep voor de laatste vrijwillige residentie van (meestal Joodse) slachtoffers die zijn vermoord door de nazi's. Elke plaquette is gegraveerd met de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en de plaats (meestal een concentratiekamp) en de datum van overlijden. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam wordt vergeten."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

45.07428, 7.68171