Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Duits Schijnvliegveld Scheinflugplaz 33 Renesse

Ten noordwesten van het fietspad over de oude Vroonweg tussen Burgh-Haamstede en Renesse ligt het voormalige Duitse schijnvliegveld nummer 33.

De bedoeling van dit schijnvliegveld was de geallieerden te misleiden en daarmee de aandacht af te leiden van vliegveld Haamstede, waar Duitse Messerschmidts waren gestationeerd. De Duitsers hebben op meerdere plaatsen in Nederland nabij bestaande vliegvelden, zulke schijnvliegvelden aangelegd. Ze deden veel moeite om het schijnvliegveld zo echt mogelijk te doen lijken. Zo werden er nep-bunkers geplaatst en houten modellen van hun vliegtuigen neergezet, die vanuit de lucht niet van echt te waren onderscheiden.

Hoewel bij de geallieerden de aanwezigheid van deze vliegvelden over het algemeen bekend waren, hebben ze waarschijnlijk wel hun uitwerking gehad, want tijdens de oorlog zijn verscheidene vliegvelden, waaronder deze, gebombardeerd.

Tegenwoordig is er niets meer zichtbaar van het vliegveld, behalve een grote lege vlakte.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kees Boks
  • Foto's: Kees Boks