TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Metrostation IJzer

In het metrostation IJzer staat een dubbelsculptuur " La Pieta - Yser " in Corten-staalplaat van de Brusselse kunstenaar Antoine Mortier.
Het werd ingehuldigd in 1988, zeventig jaar na de achttiendaagse veldtocht die de Duitse bezetter tot aan de IJzer bracht.
Op een dikke steunmuur, als een zwaar betonblok van een bunker of schuilkelder, monteerde de kunstenaar roestkleurige elementen in Cortenstaal. Constructivistisch in elkaar gekneld, als deuren en poorten, met hier en daar een kijkgat.

Aan de ene zijde staat de "Piëta". De liggende figuur en de drie staande gestalten zijn gereduceerd tot sobere, streng geometrische vormen, waarin gleuf- en strookvormige doorbrekingen de ogen suggereren.
Dit harde en beklemmende werk kan worden opgevat als een indrukwekkend dodenmonument (geïnspireerd door de naam van het station), dat iedereen oproept om in vrede samen te leven, het leed te delen.

Aan de andere zijde "IJzer" liet Mortier een negen meter lange stalen balk rusten, als van een omgevallen kruis.

Bron: Kunst in de metro

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck