TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Verzetsstrijder Louis Schmidt

Het Koning Overwinnaarsplein werd ingehuldigd op 23 februari 1936 ter gelegenheid van de 2de verjaardag van de sterfdatum van Koning Albert I.

Louis Schmidt werd geboren op 5 april 1877 in Lodelinsart Aan de universiteit van Luik studeerde hij voor ingenieur en daarna verhuisde hij in 1911 naar Etterbeek.
In april 1915 ging hij als vrijwilliger naar de eerste wereldoorlog.
Op 13 november 1916 werd hij luitenant bij de Compagnie Telegrafie.
Van januari 1933 tot 1944 was hij burgemeester van Etterbeek.
In de tweede wereldoorlog ging hij van bij aanvang in het verzet en wegens verzetsdaden werd hij op 21 april 1942 gearresteerd door de gestapo. Hij werd gedeporteerd naar Breslau waar hij in gevangenschap overleed op 13 februari 1944.

Het monument voor burgemeester Louis Schmidt werd ingehuldigd op 14 september 1947. Het werd ontworpen door de architect Henri Derée , de beeldhouwer was Jules Beernaerts en de aannemer Armand Detry.
Het monument heeft de vorm van een halfrond blauwstenen platform, toegankelijk met enkele treden, onderbroken door een hoge blauwe hardsteen met de bronzen buste van Louis Schmidt, gesigneerd "J. Beernaerts / 1946".
Daarachter staan zes witte stenen pilaren verbonden door een kruising gegraveerd met de data "1914-1918" en "1940-1945". De pilaren zijn met de basis verbonden door twee bas-reliëfs, aan weerszijden van een hoog centraal paneel waarop de tekst: "Salus patriae / suprema lex" (op het heil van het vaderland / het welzijn van het vaderland moet de hoogste wet zijn).

Bron : Inventaris architecturaal erfgoed – Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Wikipedia

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck