TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Assyrische Genocide 1915

Op 22 mei 2015 werd in Etterbeek een stèle ingehuldigd ter herdenking van de honderdste verjaardag van de genocide van 1915 door het Ottomaanse Rijk op de Syriërs, Assyriërs en Chaldeeërs.
Het monument van 2 meter 80 vertegenwoordigt door middel van drie karakters die elkaars hand vasthouden de verschillende volkeren van Mesopotamië en de christelijke minderheden van het Oosten.

Op de voet staat het opschrift :
"Dit monument is gewijd aan de nagedachtenis van meer dan vijfhonderdduizend Syrische christenen (Syriac), martelaren die slachtoffers waren van de Genocide (Sayfo) van 1915 gepleegd door het Ottomaanse Rijk"

De Assyrische of Aramese genocide was een volkerenmoord gepleegd onder leiding van de beweging der Jonge Turken, in het Ottomaanse Rijk tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Volgens ooggetuigen, waaronder Duitse officieren en neutrale diplomaten, en nieuwsrapporten werden honderdduizenden Assyriërs die in het noorden van Mesopotamië leefden, in de periode 1915-1920 met geweld gedeporteerd, uitgehongerd en vermoord.

Bron: Nieuwsbrief 7sur7
Route You (Wout Van Meir)

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck