TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolperstein Annaberger Straße 74

Deze Stolperstein herdenkt Joseph Roth, overleden na de bevrijding van Buchenwald.

Deze koperen plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vermoord zijn door de Nazi’s. In de kleine, koperen plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.

In veel andere steden komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

Joseph Roth werd geboren op 30 januari 1896 in Keulen. Zijn vader, Wilhelm Roth (1870-1948), was een kerkelijke schilder. Joseph werd leraar. In WW1, he was van 1914 tot 1916 op het Westfront bij NeuveChapelle, waar bij verwond werd. Na WW1 kreeg hij een baan in Bonn-Bad Godesberg waar bij ook zijn latere vrouw ontmoette in Friesdorf. Naast zijn baan als leraar was hij ook betrokken in de politiek en hij werd een belangrijk lid van de "Zentrum" Partij. Hij tegenstander van de Nazi's en verloor na 1933 zijn baan en zijn partij werd verboden.

In 1944, na operatie "Walküre", the aanslag op Hitler, de Nazi's namen hem gevangen en een paar weken later brachten zij hem naar Concentration Camp Buchenwald. Bij binnenkomst woog hij 120 kg. Na twee maanden lieten zij hem vrij, maar ze gaven hem een injectie met gif wat hem langzaam vermoordde. Hij woog toen nog maar 48 kilo. Drie maanden later stierf hij thuis op een pijnlijke manier aan het gif.

In 1956 vernoemde Bad Godesberg een straat naar hem. In 2000 werd hij door de Paus tot martelaar verklaard. In 2006 werd deze Stolperstein geplaatst voor zijn laatste woning, waar hij stierf.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Josef Roth & Fedor de Vries
  • Foto's: Josef Schugt