TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken voor de Magistratuur

In het nieuwe Justitiepaleis hangt een gedenkplaat voor enkele magistraten en advocaten, slachtoffers van de tweede wereldoorlog.

In de nacht van 24 augustus 1944 ontploffen in Arlon zelfgemaakte bommen voor de huizen van twee beruchte collaborateurs aan de Marché-aux-Légumes en de Rue de Virton.
De schade is klein, maar de paniek is groot.
De Duitsers, nog steeds meester in Arlon, houden rond middernacht een crisisvergadering in de Kommandantur (Provinciaal Paleis) met alle diensten.
Diezelfde nacht worden tientallen verdachten gearresteerd en naar het Hotel du Nord (Feldgendarmerie) of de Kommandantur gebracht.
Maar de Gestapo is vastbesloten om onmiddellijk verschillende personen te liquideren op wie verdenkingen wegen, waaronder André Lucion.
Overdag gaat het drama door. Gijzelaars worden willekeurig op straat gearresteerd en in de gevangenis opgesloten. De meeste worden later gedeporteerd naar Duitsland.

Op de gedenkplaat " Aan onze martelaren " staan 6 namen vermeld.
Albert BURHIN , onderzoeksrechter,
Raymond ANDRE, jeugdrechter,
Albert LAROCHE, advocaat.
Zij werden alle drie gearresteerd op 25 augustus 1944. In de eerste helft van 1945 stierven zij als krijgsgevangenen in het kamp Neuengamme na een lange lijdensweg.
André LUCION, Procureur des Konings.
Hij werd op 25 augustus 1944 neergeschoten aan de muur van het oude justitiepaleis aan het Leopoldplein.
André GOFFINET, advocaat.
Hij werd aangehouden op 27 juli 1944 als lid van het verzet. Hij werd zonder proces door de gestapo geëxecuteerd in Metzert op 1 september 1944.
Jean MASSONNET, advocaat.
Onderluitenant 4de Ardeense jagers 10de Compagnie
Op 27 mei 1940 gesneuveld aan de Molenhoek te Gottem bij de slag om de Leie. Hij was 29 jaar.

Bron : Bunkergordel Bruggenhoofd Gent
"Vivre à Arlon", Bulletin communal d'information, nr. 17, augustus 2004

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck

49.685807, 5.809188