TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Belgische Oorlogsgraven Gros-Fays

Op de gemeentelijke begraafplaats naast de kerk van Gros-Fays ligt het oorlogsgraf van Joseph GUSTIN en Marcel BOURGUIGNON.

Joseph GUSTIN werd geboren in Gros-Fays op 3 mei 1913.
Soldaat 6de reg. Ardeense jagers bataillon Moto VII, 1ste Cie
In gevangenschap overleden in Zitau (Duitsland) op 6 april 1944.

Marcel BOURGUIGNON werd geboren in Cornimont op 5 februari 1897.
Tijdens de eerste wereldoorlog werd hij al opgemerkt door zijn patriottisme.
In 1933 werd hij burgemeester van zijn dorp Gros-Fays.
Vanaf de invasie van mei 1940 en na de capitulatie van België hadden de sterke patriotten maar één wens, namelijk de strijd voortzetten.
Samen met Jean Gustin die een molen had in Gros-Fays organiseerde hij een verzets-beweging. De uitvalsbasis was de Canards-hut tussen de molen van Gros-Fays en
die van Mitauge (Oisy). Marcel Bourguignon zou zorgen voor het onderhoud van deze groep, bevoorrading, kleding, voedsel en bewapening. Hij bedacht een systeem om extra
bevoorradingsbonnen te krijgen zodat het mogelijk was de verzetsstrijders te voeden.
Door zijn functie van burgemeester en met de hulp van zijn broer-gemeentesecretaris kon hij ook valse documenten afleveren voor veel mensen, vooral joden.
Zijn broer werd later ook gedeporteerd naar Duitsland.
Het is waarschijnlijk na beschuldiging dat zijn activiteiten bekend werden bij de Duitsers. Hoewel hij gewaarschuwd was, dacht hij ermee weg te komen omdat hij zo goed georganiseerd was. Hij werd op 25 mei 1944 in voltallige gemeenteraad door de Gestapo gearresteerd,samen met Jean Gustin.
Ze werden naar Cornimont gebracht en vervolgens naar het kamp bij Six-Planes waarvan hij wist dat er niemand meer was, vervolgens naar Petit-Fays en vervolgens naar Vresse.
Elke keer waren de verhoren zeer zwaar. Geslagen met stokken en knuppels gaf hij uiteindelijk toe deel uit te maken van het verzet zonder iemand in de organisatie te verraden.
Na zijn arrestatie verbleef hij in Charleville en Namen. Hij werd gedeporteerd naar de vernietigingskampen Buchenwald en Dora, waar hij zeer verzwakte en bijna onherkenbaar werd. Hij stierf op 3 maart 1945 in Norhausen.
Op zijn bidprentje stonden de volgende vermeldingen :
Politiek gevangene van de twee oorlogen. Rekruteur en organisator van het verzet. Plaatsvervangend bevelhebber van Groep D, Sector V, Zone 5 van de AS.
Vereerd met de 14-18 Political Prisoner Medal en Agrarisch ereteken 1ste klasse.




Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Joost Verheijden
  • Foto's: Joost Verheijden (1, 2), Marie-Christine Vinck (3, 4)

49.869449, 4.984042