TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Centre de la Mémoire d'Oradour

Het bloedbad van Oradour-sur-Glane vond plaats op 10 juni 1944 in de Franse plaats Oradour-sur-Glane. Het dorp werd die dag door het eerste regiment 'Der Führer' van de S.S.-pantserdivisie 'Das Reich' ingesloten en uiteindelijk verwoest. Bij deze overval werden 642 mensen vermoord. Slechts zes personen overleefden het bloedbad.

Centre de la Mémoire bij de ingang van het dorp is sinds 1999 een museum ingericht, het Centre de la Memoire. Het is een ondergronds museum.
Het museum laat het hele verhaal zien in word, beeld en geluid. Er is Nederlandse audio guide te krijgen en geeft duidelijk uitleg bij het bezoek aan het museum.

Wie de uitgang van het museum passeert komt midden in het dorp weer bovengronds. Daar zijn alle ruïnes nog in de staat van na de verwoesting. Kleine plaquettes op de huizen geven aan of er een winkel, kapperszaak, garage of kledingatelier gevestigd was. Alles is zo gelaten zoals het de fatale dag is achter gelaten, inclusief de auto van de huisarts, die nog op het dorpsplein staat.

Het bezoek eindigt in een souvenir winkel waar boeken en dvd's te koop zijn.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Cor Hagenbeek
  • Foto's: Cor Hagenbeek (1), De Roust Jente (2,3)
Lees meer (1)