TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Crashlocatie Handley Page Halifax Mk II DT620

De Halifax DT620 van het 138 Squadron RAF was op een SOE-missie (Special Operations Executive) geweest naar dropzone Wrona 614 ("Operatie Slate") diep in Polen te droppen, waar het 6 containers en 6 pakketten voor Poolse verzet had gedropt.

Op vliegveld Kastrup werd Staffelkapitän Oberleutnant Martin Drewes van 7th Night Fighter Squadron gealarmeerd door de dienstdoende officier op radarstation "Seehund" bij Tybjerg in het centrum van Seeland, die meldde dat een aantal vijandelijke vliegtuigen Seeland overstaken op een lage hoogte. Op deze hoogte kon de radar de nachtjager niet helpen, dus kon hij alleen de koers van de vliegtuigen aangeven.
Kort na het opstijgen zag Drewes met zijn Bf 110 gecodeerde D5+DR een Halifax op een hoogte van 200 meter en opende hij het vuur op een afstand van 80 meter. De Halifax vloog in brand, explodeerde in de lucht en viel om 21:42 in zee voor de kust van Harvig.

Bemanning:
Pilot F/S Leslie R. Smith
Co pilot Sgt Horace R. Harrap RNZAF
Wop Sgt Thomas Mairs
Navigator/Air Bomber Sgt Colin F. Chambers
Air Gnr. F/S Eugene S. Masson RCAF
Wop/Air Gnr. Sgt Donald R. Ross RCAF
Flt Engr. Sgt Arthur C. Sixsmith

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Marjolijn Post

55.279472, 12.443972