TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Crashlocatie Avro Lancaster GT-H JB307 Achtmaal

Zundert (Driehoek) 27 april 1944 Lancaster Mk III JB307 GT-H
Op donderdag 27 april 1944 werd de Lancaster JB307 GT-H van No. 156 Squadron RAF (RAF Station Upwood Cambridgeshire) op de terugvlucht van een bombardementsmissie neergeschoten door nachtjagerpiloot en Ace Oberst-leutnant Heinz Schnaufer. De Lancaster stortte om 02.05 neer in buurtschap Driehoek, in de buurt van de boerderij van de familie Brosens op Achtmaalseweg 154. De gehele bemanning kwam om het leven.

Bemanningsleden Lancaster Mk III JB307 GT-H waren:
Pilot F/Lt. Anthony G.R. Kayll RAF † 21 jaar
Flight Engineer Sgt. Richard A. Riddle RAF † 22 jaar
Navigator F/O. John W. Darvall RAF † 24 jaar
Navigator Sgt. John D. Manley RAF † 20 jaar
Wireless Operator Sgt. Eric Fletcher RAF † -- jaar
Airgunner Sgt. Allen Beattie RAF † 20 jaar
Airgunner Sgt. Cyril Waller RAF † 36 jaar

De Lancaster was op woensdag 26 april, om 23.13 opgestegen en maakte deel uit van een aanvalsvloot van 493 toestellen: 342 Lancasters, 133 Halifaxen en 18 Mosquito’s. Het doel van de bombardementsmissie waren de Krupp fabrieken te Essen in het Ruhr gebied. Het bombardementsverslag vermeldde dat de aanval accuraat was vanwege de goede doelmarkering van de Pathfinders. Echter, op de terugweg sloeg "het spook van Sint-Truiden" (St.Trond België) toe; nachtjagerpiloot Oberstleutnant Heinz Schnaufer van II/NJG 1. Hij scoorde daarmee zijn 58ste overwinning van de 121 die hij uiteindelijk zal behalen. Die nacht schoot hij nog een Lancaster neer.

Leden van de Zundertse EHBO verzorgden de berging en haalden zeven lichamen uit het toestel. Alleen Sgt. Beattie was geheel ongeschonden. De andere zes waren geheel verkoold. Van Sgt. Riddle en F/O. Darvall heeft men een ID gevonden. Ook vond men een grote zegelring met de inscriptie C.W, vermoedelijk Cyril Waller. Op de akker van de familie Oostvogels lagen ook brokstukken van het vliegtuig. Zij moesten die van de Duitsers zelf naar de weg brengen. Jaan Oostvogels vond nog een bundeltje bankbiljetten (escape money).
De gehele bemanning ligt begraven op de protestante begraafplaats te Zundert.

Op 21 februari 1945 scoorde Schnaufer zijn grootste succes: in de eerste uren van die dag schoot hij twee Lancasters neer, ’s avonds binnen negentien minuten nog eens zeven Lancasters. Schnaufer overleefde de oorlog en werd gevangen genomen. De Engelsen brachten zijn Messerschmitt Bf 110 G-4/U 8 naar Engeland en stelden hem in september 1945, voor een tentoonstelling van vijandelijke vliegtuigen, op in Hyde Park met een bordje: deze Messerschmitt werd gevlogen door de beste nachtjager ter wereld: Heinz Wolfgang Schnaufer. Schnaufer heeft als nachtjagerpiloot gedurende de oorlog de meeste bommenwerpers neergeschoten. Schnaufer overleed op 15 juli 1950 als gevolg van een verkeersongeval in Frankrijk. Hij ligt begraven in zijn geboorteplaats Calw.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: http://www.militairhistorischmuseumachtmaal.nl/
  • Foto's: Martin Damen

Gerelateerde boeken

The World’s Greatest Military Aircraft
Avro Lancaster - Handley Page Halifax - Short S.29 Stirling
Jane's Fighting Aircraft of World War II
Avro Lancaster 1945-1965
The Avro Lancaster, Manchester and Lincoln
Avro Aircraft since 1908