TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Burgerslachtoffers Mons

Gedenkteken voor de burgerslachtoffers van 23 augustus 1914

Op 23 augustus 1914 om 8.30 uur begon de Slag van Bergen. Hoewel het een militaire aangelegenheid was, zal deze oorlg ook de burgers niet sparen.
Twee korpsen van het Britse leger hadden post gevat langs het kanaal Bergen-Condé, in het dorpje Nimy. Drie korpsen van het Duitse leger boden hen het hoofd. De weerstand van het Britse expeditieleger was verbeten, maar al snel werden de posities onhoudbaar. De Duitse bombardementen werden steeds meer heviger. Om 10.30 uur werd de terugtrekking bevolen : omstreeks 13 uur trokken de Britten zich in de richting van Bergen terug. De soldaten van het Duitse leger staken het kanaal over om hen te achtervolgen. Bij hun aankomst in het dorpscentrum, zaaiden de Duitse troepen terreur : ze staken 108 huizen in brand en vermoordden burgers. Ze namen ook gijzelaars mee en dreven hen als menselijk schild voor zich uit. De enkele Britse soldaten die achterbleven om de vijandelijke voorhoede op te vangen, weigerden het vuur te openen. De stoet zette zijn weg voort tot op de Grote Markt van Bergen. Daar werd de Burgemeester Jean Lescarts aan het hoofd van de gegijzelden geplaatst. De colonne burgers trok door de stad en kwam aan op plaats waar wij ons bevinden. Hier kreeg de groep een eerste salvo van de Britse soldaten van het 1ste Lincolnshire te verwerken. De gegijzelden probeerden te vluchten om dekking te zoeken. De Duitse soldaten vuurden op hun beurt. Chaos alom! Vier mensen werden op slag gedood, twee anderen zullen later aan hun verwondingen bezwijken.
Op 10 juli 1927 werd een bronzen plaat, een werk van de Bergense architect Edmond Bertiaux, aangebracht op de plaats van het drama in aanwezigheid van Koningin Emisabeth van België.

Bron : informatiebord

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Luc Van Waeyenberge
  • Foto's: Luc Van Waeyenberge

50.449324, 3.949731