TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument 234 Oorlogsslachtoffers Sovjet-Unie Lüdenscheid

Monument 234 Oorlogsslachtoffers Sovjet-Unie Lüdenscheid

In Lüdenscheid is op 8 mei 2022 een monument onthuld met de namen van 234 oorlogsslachtoffers uit de Sovjet-Unie. Zij overleden net na de bevrijding aan tuberculose in het Reservelazarett Lüdenscheid-Baukloh, dat door Amerikaanse troepen in april 1945 was ingericht als noodziekenhuis voor zieke krijgsgevangenen.

De Amerikanen wilden deze geallieerde soldaten niet op vijandelijk grondgebied begraven. Daarom namen ze de stoffelijke resten van 133 oorlogsslachtoffers van deze krijgsgevangenen uit de Sovjet-Unie mee naar het American Battlefield in het Nederlandse Margraten. In 1947/1948 werden zij herbegraven op het Sovjet Ereveld in Leusden.

De overige soldaten liggen in Lüdenscheid begraven. Zij stierven, toen de Britten het bestuur over de stad van de Amerikanen hadden overgenomen.

Het monument stelt twee longen voor met allemaal longblaasjes. Alle 234 in het Reservelazarett Baukloh overleden Sovjetsoldaten leden aan de longziekte tuberculose, als gevolg van de erbarmelijke wijze waarop ze in krijgsgevangenschap waren behandeld.

Lang was in Lüdenscheid, veertig kilometer ten zuiden van Dortmund, niet bekend dat 234 krijgsgevangenen uit de Sovjet-Unie in het Reservelazarett Baukloh waren gestorven. De Amerikanen hadden het ziekenhuis, op een heuvel net buiten de stad en buiten het zicht van de lokale bevolking, gevorderd.

Pas toen onderzoeker Remco Reiding in 2009 in Lüdenscheid navraag deed, hoorden lokale historici voor het eerst over de vele Sovjetsoldaten die in april, mei en juni 1945 waren gestorven in hun stad. Uiteindelijk heeft dat geleid tot een monument met de namen van de krijgsgevangenen. De gegevens zijn deels aangeleverd door Stichting Sovjet Ereveld, de organisatie die Reiding in 2010 met anderen oprichtte om de nagedachtenis aan oorlogsslachtoffers levend te houden.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

51.20671315, 7.63421172