TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

La Roche De Glun Memorial

La Roche De Glun Memorial, monument voor eerste luitenant William F. Kuykendall.

Luitenant Kuykendall maakte deel uit van het 524th Fighter Squadron van de 27th Fighter Group (US Air Corps) tijdens de Tweede Wereldoorlog. Gestationeerd met zijn eenheid in Le Luc en Provence (Var), deed hij verkenningen in de Rhône-vallei met twee andere P 47-vliegtuigen. Dit was zijn laatste missie, operatie n° AO-64 die zou bestaan ​​uit het spotten van vijandelijke konvooien ten noorden van Valence.

Zijn vliegtuig werd neergeschoten op 29 augustus 1944

De P-47 Thunderbolt van luitenant Kuykendall werd neergeschoten door Duitse soldaten terwijl hij over Chateaubourg, Ardèche, reed.
Het vliegtuig stortte neer in de Rhône bij La Roche de Glun, de piloot parachuteerde levend aan de grond op de rechteroever van de Rhône en werd gevangen genomen door de Duitse soldaten die hij zojuist had aangevallen.
Gevangene, hij maakt deel uit van een boogkonvooi door hinderlagen van het verzet en geallieerde luchtaanvallen. Luitenant Kuykendall zal tijdens deze aanvallen ernstig gewond raken en naar een gemotoriseerd veldhospitaal halverwege Vienne en Lyon worden gebracht. (Fort van Feyzin) Zeer ernstig gewond werd hij overgebracht naar het Duitse Croix Rousse-ziekenhuis in Lyon waar hij stierf. 30 augustus 1944
Begraven op de begraafplaats Croix Rousse in Lyon door Rode Kruisverpleegsters na de bevrijding van Lyon,
Enkele jaren na het einde van de oorlog zal zijn lichaam worden vervoerd naar de Amerikaanse militaire begraafplaats in Luik Bastogne in België waar hij voor eeuwig rust. De familie Kuykendall is afkomstig uit Nederland.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Nico Courtine
  • Foto's: Nico Courtine

44.99925795, 4.84815217