TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Voormalig Militair Vliegveld Merzbrück

Op deze plek werd in 1914 een landingsstrip in gebruik genomen voor kleinere vliegtuigen en die werd door het Belgisch leger na de Eerste Wereldoorlog gebruikt als een militair vliegveld.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het vliegveld gebruikt door de Luftwaffe als trainingsveld en tijdens de invasie in West Europa werden hier Stuka’s geplaatst die deelnamen aan de aanvallen op België. Nadat de veldslag in de West tot einde was gekomen werd het vliegveld niet meer operationeel gebruikt tot en met oktober 1943. Er werden hier en in de nabije omgeving ook Flakbatterijen gestationeerd van Flakgruppe Aachen die tot de 7de Flakdivision behoorden.

Tijdens de slag om Aken werd het vliegveld veroverd door Amerikaanse troepen en vanaf maart 1945 in gebruik genomen als advanced landingground ‘Y-46’ en er waren P-47 gestationeerd tot aan het einde van de oorlog.

Na de oorlog nam de Belgische luchtmacht het wederom over en stationeerde er helicopters.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Gio Theunissen
  • Foto's: Gio Theunissen

Gerelateerde boeken

Condor
International Warbirds
Junkers Ju 87 Stukageschwader of the Russian Front
Kites, Birds and Stuff - Aircraft of GERMANY - I to M
Dive Bomber!