TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Zyklon B Dessau

In Dessau stond de fabriek van de Dessauer Werke für Zucker und Chemische Industrie, de belangrijkste productielocatie van Zyklon B, een pesticide dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s werd gebruikt voor genocide. Ongeveer twee derde van alle Zyklon B werd hier geproduceerd.

De SS haalde Zyklon B op van de productielocatie in Dessau om het hoofdzakelijk naar Auschwitz-Birkenau te distribueren. Daar werd het gebruikt als middel om op grote schaal mensen door vergassing om het leven te brengen. In Auschwitz werden circa 1 miljoen mensen, voornamelijk Joden, op deze wijze vermoord.

Op de locatie van de fabriek is een nieuwe fabriek gebouwd. Replica’s van de gifgasblikken met informatieve tekst zijn in 2005, op ongeveer 500 meter afstand van de voormalige productiefaciliteit, aan de reling van de Brauereibrücke bevestigd als monument ter herdenking van de moord met Zyklon B.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Koos Winkelman

Gerelateerde boeken

Auschwitz
Hitlers Holocaust

51.82852016, 12.22870245