Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Crashlocatie Spitfire LF Mk IXc PT549 GE-T

Op 3 februari 1945 stegen twaalf Spitfires van 349 (Belgian) Sqn RAF om 11.25 uur op voor een gewapende verkenning van Gorinchem gebied "Y". De resultaten waren drie Met beschadigd, 1 locomotief en 4 vrachtwagens vernietigd door Flg Off Erkes en Van der Heyden, Flt Lt Mascaux, Flt Sgts Blair en Branders L, 3 Met vernietigd en 2 Met beschadigd door Flt Lt Seydel, Wood en Flt Sgts van de Werve, De Jaegher en N Leroy, en 1 locomotief beschadigd door Flt Lt Mascaux.

Maar ťťn piloot keerde niet terug van deze operatie, Flt Sgt Leon A. van de Werve de Vosselaer. Met zijn sectie ging hij naar beneden om een vrachtwagen aan te vallen bij V.4556. Het werd gedeeltelijk aan het zicht onttrokken door bomen en bij de eerste aanloop schoten ze te ver, dus de sectie kwam weer binnen, maar Red 4 kon bij het rondkijken Flt Sgt Van de Werve niet zien en kon ook niet met hem worden gecontacteerd op de R/T, maar hij heeft het puin van een vliegtuig gezien en er wordt aangenomen dat hij de bomen moet hebben geraakt en als dit zo is, is de kans klein dat hij een dergelijke crash zal overleven.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Maarten Hoedeman

Gerelateerde boeken

De Tweede Wereldoorlog