TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Crashlocatie Spitfire LF Mk IXc PT549 GE-T

Op 3 februari 1945 stegen twaalf Spitfires van 349 (Belgian) Sqn RAF om 1125 uur op voor een gewapende verkenning van Gorinchem gebied "Y". De resultaten waren drie Met beschadigd, 1 locomotief en 4 vrachtwagens vernietigd door Flg Off Erkes en Van der Heyden, Flt Lt Mascaux, Flt Sgts Blair en Branders L, 3 Met vernietigd en 2 Met beschadigd door Flt Lt Seydel, Wood en Flt Sgts van de Werve, De Jaegher en N Leroy, en 1 locomotief beschadigd door Flt Lt Mascaux.

Maar één piloot keerde niet terug van deze operatie, Flt Sgt Leon A. van de Werve de Vosselaer. Met zijn sectie ging hij naar beneden om een vrachtwagen aan te vallen bij V.4556. Het werd gedeeltelijk aan het zicht onttrokken door bomen en bij de eerste aanloop schoten ze te ver, dus de sectie kwam weer binnen, maar Red 4 kon bij het rondkijken Flt Sgt Van de Werve niet zien en kon ook niet met hem worden gecontacteerd op de R/T, maar hij heeft het puin van een vliegtuig gezien en er wordt aangenomen dat hij de bomen moet hebben geraakt en als dit zo is, is de kans klein dat hij een dergelijke crash zal overleven.

Flt Sgt Leon A. van de Werve de Vosselaer kwam effectief om het leven toen zijn Spitfire LF Mk.IX PT549 om 12.30 uur neerstortte bij Hessum, 2 km ten oosten van Dalfsen. Hij werd begraven op de begraafplaats van Dalfsen. In 1950 werd hij opgegraven en herbegraven in Evere (Brussel), België. Hij werd geboren op 14 oktober 1919 in Antwerpen.

Ter nagedachtenis aan deze gebeurtenis werd in het kader van 75 jaar bevrijding dit informatiepaneel geplaatst door de Historische Kring Dalfsen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Maarten Hoedeman

Gerelateerde boeken

De Tweede Wereldoorlog