TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Sergeant Swart Meppel

Op 16 november 1940 werd op de RK begraafplaats in Meppel een monument ter nagedachtenis aan de Nederlandse sergeant Anne Willem Swart onthuld. Dit monument raakte na vele jaren in het ongerede en verdween van de begraafplaats. In 2015 hebben inwoners van Meppel het initiatief genomen een nieuw monument voor deze militair te realiseren.

Op 16 november 2015 werd aan het Rumptigerpad het nieuwe monument onthuld op de plaats waar de sergeant het leven liet op 10 mei 1940 bij de verdediging van Meppel. Het monument werd geadopteerd door de twee basisscholen die zijn gevestigd in het gebied waar de sergeant werd gedood. Jaarlijks wordt rond 10 mei een kranslegging georganiseerd. Hierbij zijn kinderen van beide scholen betrokken en ook is iemand van het college aanwezig.

Sergeant Anne Willem Swart, geboren op 30 augustus 1907, is herbegraven op het Militair Ereveld Grebbeberg. Hij deed tijdens de Meidagen van 1940 dienst in het Infanterie Regiment 2-33. Hij sneuvelde toen de aarden bunker, waarin hij zich verdedigde tegen de Duitse overmacht, door een Duitse granaat werd getroffen. Een granaatscherf maakte een einde aan zijn leven. Sergeant Swart is de enige Nederlandse militair die omkwam in Meppel in mei 1940.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Joop Stokkers
  • Foto's: Joop Stokkers

Gerelateerde boeken