Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Gdynia Museum Axel

Het Gdynia museum is een particulier museum van Mario Maas. Vanaf zijn zesde ŗ zevende jaar is hij al een verwoed verzamelaar van alles wat met de Tweede Wereldoorlog te maken heeft. De collectie is indrukwekkend en wordt nog steeds uitgebreid. Zo komt er in de toekomst een gedeelte van een originele Bailybrug naar de ingang van het museum te liggen. De stukken van de brug zijn links op de overzichtsfoto al te zien.

Het museum is op een toepasselijke plaats gevestigd, namelijk in het hart van het gebied waar in september 1944 een hevige strijd is geleverd, die uiteindelijk na vier dagen in het voordeel van de geallieerden werd beslecht. De beslissing viel toen de Polen erin slaagden een brug te slaan bij de Derde Verkorting, deze brug werd de Gdynia-brug genoemd.
De naam waar het museum naar is vernoemd.

De schuur waarin het museum is gevestigd heeft als enige originele Zeeuws Vlaamse boerenschuur de oorlog overleefd, alle andere schuren van dit type zijn door de geallieerden met de grond gelijk gemaakt.

De toegang is gratis maar een donatie wordt echter op prijs gesteld.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

51.26566093, 3.95692348

Fotoverslag Gdynia Museum Axel

jul2017

Fotoverslag Gdynia Museum Axel

Naast de grote en bekende oorlogsmusea zijn er ook kleinere musea. Onder deze vaak minder bekende musea, zijn er heel wat die het bezoeken meer dan waard zijn. Een mooi voorbeeld hiervan is het [id]1446,Gdynia Museum [/towid] in Axel in Zeeuws-Vlaanderen. Een prachtige privť verzameling.

Lees meer

Kinderen eregast bij onthulling monument Axel (video)

sep2016

Kinderen eregast bij onthulling monument Axel (video)

AXEL - In Axel is vanmiddag het vernieuwde monument ter nagedachtenis aan kolonel Szydlowski onthuld. Szydlowski was de commandant van de Poolse strijdkrachten die Axel in 1944 bevrijdde van de Duitsers.

Lees meer