TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Geheime Japanse Grot Bangkalan

Geheime Japanse grot
De Japanse tunnel diende meerdere doelen, zoals een militaire commandopost, munitieopslag en schuilkelder. Omdat het een ondergrondse structuur was, bleef het van bovenaf verborgen en was het nuttig voor geheime activiteiten. Het bouwen van zo'n tunnel vereiste echter een uitgebreide planning vanwege de moeilijkheid en de kosten van het graven door massief gesteente, dus werden alleen de belangrijkste gebouwd.

We kwamen deze grot tegen tijdens interactie met de parkeerwachter, die deskundig leek. We betaalden hem om ons rond te leiden en hij deelde het verhaal erachter. Volgens hem gebruikten de Japanners tijdens de oorlog veroordeelde arbeid om de tunnel te bouwen, die diende als commandopost. Er was ook een speciale ruimte waarvan werd aangenomen dat er een boeddhistisch beeld in de pilaren stond, maar dat werd na de oorlog verwoest door de lokale bevolking, die overwegend moslims waren.

De afgelegen locatie van de tunnel en de vele kamers maakten hem nuttig tijdens de Nederlands-Indonesische oorlog. Het werd later echter verlaten en gebruikt voor aanbidding door de lokale bevolking. Daarom staat er graffiti van de Garuda op de muren.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Amir Shyam
  • Foto's: Amir Shyam

-7.0830919, 112.76206966