TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Neugengamme

Dit monument van Pierre Honoré van 13 november 1949 is ter ere van slachtoffers die zijn gevallen in het concentratiekamp Neuengamme. Het is het tweede concentratiekamp monument wat werd onthult op Père-Lachaise.
Een sobere steen in wit graniet met daarachter een gehurkte figuur zonder uitdrukking die de afwezigheid van gevoelens en dus een zekere ontmenselijking weerspiegelt, leunt op grote steen met rode inscriptie.
Hierop staat de volgende tekst vermeld:

"Sous cette pierre repose un peu de cendres des treize mille cinq cents martyrs français assassinés par les nazis au camp de Neuengamme. Ils sont morts pour que nous vivions libres. Leurs familles et leurs six cents camarades rescapés ont érigé ce monument à leur mémoire."

Vertaald staat er :
"Onder deze steen ligt een beetje as van de 13.500 Franse martelaren die door de nazi's in het kamp Neuengamme zijn vermoord. Ze stierven zodat wij vrij konden leven. Hun families en hun 600 overlevende vrienden hebben dit monument ter nagedachtenis opgericht."

Bijna de volledige administratie van Neuengamme is vernietigd. Omdat een gevangene de boeken uit de ziekenbarakken in de steenfabriek heeft verstopt zijn duizenden namen bewaard gebleven. Verder rest er nog een, door gevangenen bijgehouden, dodenboek en zijn er gegevens van het Rode Kruis. Er wordt nog steeds gewerkt aan de reconstructie van de administratie, maar het ziet er niet naar uit dat deze nog volledig te krijgen is.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Geert-Jan van Glabbeek
  • Foto's: Geert-Jan van Glabbeek

Gerelateerde boeken