TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fusilladeplaats Loonse en Drunense Duinen

In de nacht van 26 mei 1944 werden veertien mannen uit hun cel gehaald in de gevangenis in Haaren (NB). Leden van de Grüne Polizei vervoerden hen in vrachtauto's naar een plek in de Loonse en Drunense Duinen. Dit waren:

- Wim Berkelmans, 32 jaar
- Harry Verbunt, 34 jaar
- Rob van Spaendonck, 27 jaar
- Barend Busnac, 22 jaar
- Albert Meintser, 23 jaar
- Joop de Jong, 29 jaar (per abuis genoteerd als Jan)
- Jan Roes, 26 jaar
- Jan Noorda, 24 jaar
- Willem Oosterheert, 25 jaar
- Harmen van Rossum, 27 jaar
- Petrus Juten, 25 jaar
- Jacob Everaers, 26 jaar
- Jacob Hage, 23 jaar
- Cornelis Waghto, 22 jaar


Achtentwintig schoten klonken in die nacht. Toen de slachtoffers waren begraven gingen de Duitsers naar de uitspanning "Bosch en Duin". De eigenaar G. Kruijssen en zijn vrouw waren stille getuigen geweest van de gebeurtenis. In het dagboek van G. Kruijssen lezen we, dat zij de Duitsers, vergezeld van de veertien mannen, aan hadden horen komen. Zij hoorden ook de schoten. Nu stonden de Duitsers voor hun deur. Zij wilden koffie!

In juli 1946 werden er al pogingen gedaan om de lokatie van de graven in de Loonse en Drunense Duinen te achterhalen. In januari 1974 leverde een nieuwe poging om de graven te vinden weer niets op... De foto's geven alleen een indruk van dit gebied, de werkelijk executie-plaats en de graven zijn nimmer gevonden omdat dit oer-gebied bekend staat om er makkelijk in te verdwalen en continu van vorm verandert.

Dicht bij deze locatie is een verzetsmonument geplaatst ter nagedachtenis aan deze moorden.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ad Smulders
  • Foto's: Ad Smulders

51.637601, 5.109469

Zoektocht naar massagraf

5mei

Zoektocht naar massagraf

Drie gepensioneerde mannen zoeken al jarenlang in de Loonse en Drunense Duinen naar een massagraf van veertien mannen die in 1944 door de Duitse bezetters zijn vermoord. Ze gaan binnenkort luchtfoto's bestuderen die tijdens de oorlog door Britse verkenningsvliegtuigen zijn gemaakt en hopen daarmee eindelijk de plek te vinden.

Lees meer

Militairen graven een sleuf in de Loonse en Drunense Duinen, maar vinden geen dode verzetsstrijders

okt2019

Militairen graven een sleuf in de Loonse en Drunense Duinen, maar vinden geen dode verzetsstrijders

De Bergings- en Identificatie Dienst van de Koninklijke Landmacht heeft maandag grondonderzoek uitgevoerd in Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen. De militairen zochten sporen van de lichamen van verzetsstrijders die in mei 1944 tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwamen. Er werd een proefsleuf gegraven, maar de militairen vonden niets.

Lees meer