TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Gefusilleerden Bondues

Monument Gefusilleerden Bondues

Op de vesten van het Fort Lobau staat het monument van de gefusilleerde van Bondues. In dit fort werden er vanaf maart 1943 executies uitgevoerd tijdens de Duitse bezetting. ( Zie Musée de la Résistance de Bondues')

Het monument omvat op de voorkant een beeltenis van een geketende gefusilleerde en het inschrift: "Aux 68 Fusillés du Fort de Bondues 1943-1944" bovenaan een fakkel die de eeuwige vlam voorstelt.
Op beide zijkanten de namen van de gefusilleerde.
Vanaf 17 maart 1943 tot 1 mei 1944 werden er 68 weerstanders uit de regio Noord in de grachten van het fort geëxecuteerd, sommige van hen werden vrijwillig verraden in het kader van de operatie Fortitude (misleiding van de landing in Normandië).
Tijdens hun terugtocht blazen de Duitsers op 1 september 1944 het fort op, na de bevrijding op 3 september ontdekken de inwoners de executieplaats. De Forces Française d’ Interieur (FFI) ontdekt bij een gevangen genomen officier een lijst met de namen van het merendeel van de gefusilleerde.
Zij behoorden tot verscheidene weerstandsgroepen uit het noorden van Frankrijk waaronder "Voix du Nord", Organisation Civile et Militaire", "Liberation Nord", "Alliance" en andere het zijn merendeel Fransen maar ook Belgen.

De meest bekende is René Bonpain, beter bekend als abt Bonpain, hij was een pastoor uit Duinkerke die na het debacle in 1940 als aalmoezenier gedemobiliseerd werd.
Hij keerde terug naar Duinkerke waar hij al snel in de weerstand gaat.
Iedere 2 weken smokkelde hij jonge onderduikers alsook belangrijke informatie over de bezetter naar het Vrije Frankrijk. Hij maakt deel uit van Alliance netwerk.
In november 1942 werd hij samen met het hoofd van de lokale groep en zijn assistent gearresteerd.
Op 19 maart 1943 verschijnen zij voor de krijgsraad, die in totaal 9 doodvonnissen uitspreekt waarvan er 5 in dwangarbeid omgezet werden. Hij werd op 30 maart 1943 gefusilleerd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Francky De Rous
  • Foto's: Francky De Rous