TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Belgische Oorlogsgraven Vrasene

Op de begraafplaats te Vrasene bevindt zich het graf van een militair slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog. Het betreft EVRAERT Hubert, soldaat van het 37ste Linieregiment (2de Bat 5de Comp). Gevallen op het veld van eer te Ertvelde op 22 mei 1940.
Hij is gesneuveld tijdens Duitse artilleriebeschietingen op hun stellingen aan het kanaal Gent-Terneuzen terwijl ze deze aan het overnemen waren van de 33ste /34ste Linie.

Er is het graf van DE PAEP Wilfried, soldaat-milicien V.V.E. 10de Wing te Kleine-Brogel, slachtoffer van de vliegtuigcrash van 19 juli 1960 in Sake-Masisi, Congo (CD). Hij overleed op 21 juli 1960 te Burundi Usumbura (Bujumbura).
Bij die crash kwamen 41 militairen om het leven, waarvan 36 leden van de V.V.E. 10de Wing Luchtmacht en de vijf bemanningsleden van de C-119 Flying Boxcar.

Er zijn eveneens graven van burgerslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, hoofdzakelijk slachtoffers van luchtbombardementen.
Karel LINTHOUT : slachtoffer van den oorlog op 5 september 1944.
Petrus DOFFIJN en Theofiel DE BOCK : slachtoffer van den oorlog op 9 september 1944.
In september 1944 werd het Waasland bevrijd. Men wachtte gespannen op de komst van de bevrijders. De Duitsers trokken zich terug maar reageerden bij hun aftocht soms agressief waardoor er nog enkele slachtoffers vielen.
Op 9 september tenslotte werd Vrasene bevrijd door de Canadezen.

Roger GELDOF : slachtoffer van de luchtaanval in Beveren in 1945.
Zelfs na de bevrijding bleef het land niet gespaard van bombardementen en werden verschillende dorpen en steden nog getroffen door Duitse V-bommen.

Petrus DAELMAN : overleden in Duitsland op 16 oktober 1942.



Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Luc Van Waeyenberge
  • Foto's: Luc Van Waeyenberge (1, 2, 3), Marie-Christine Vinck (4, 5)
  • www.wardeadregister.be/nl
  • www.kleinebrogelairbase.be/