TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Herdenkingsstèle bij het "Gertrudenhof "

In de Warendorfer Straße, nabij de Kaiser-Wilhelm-Ring, staat een metalen stèle met gedenkplaat voor de gedeporteerde inwoners van Münster en Münsterland.
De stèle werd ingehuldigd op 23 juni 1992 ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van de deportaties die plaatsvonden in december 1941.
Op die plaats stond toen het restaurant " Gertrudenhof ":

" De Joodse slachtoffers van de Holocaust 1941-1945.
Op deze plaats kreeg de Holocaust, de systematische deportatie en uitroeiing van de Joden door de nationaal-socialistische heersers in Duitsland, voor het eerst concrete vorm voor Münster en het Münsterland.
In de dagen vóór 13 december 1941 werden 403 Joodse mannen, vrouwen en kinderen, waarvan 105 uit Munster, in mensonterende omstandigheden samengebracht in de hal van het restaurant Gertrudenhof.
In de nacht van 13 december werden ze naar goederenwagons overgebracht. Rond 10 uur vertrok het konvooi, vier dagen later eindigde het transport in het getto van Riga.

Latere deportaties gebeurden op 27 januari 1942 naar Riga, op 31 maart 1942 naar Warschau en op 31 juli 1942 naar Theresienstadt.
Van de 299 mensen die vanuit Münster naar kampen zijn gedeporteerd, hebben slechts 24 het overleefd. "


Bron : Stadsarchief Münster - Herdenkingen na 1945

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck

Gerelateerde boeken