TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Lichtenhorst Russische En Poolse Begraafplaats

Lichtenhorst Russische en Poolse begraafplaats

Op de begraafplaats zijn 111 graven van Poolse en Sovjet krijgsgevangenen en dwangarbeiders. 31 van de graven zijn van Poolse individuen en 80 zijn van Sovjet-individuen. Een kleine groep Russische krijgsgevangenen uit de Eerste Wereldoorlog ligt hier ook begraven, hoewel er slechts één met naam op staat vermeld en het exacte aantal andere graven is onbekend. Deze mannen kwamen uit het nabijgelegen Lichtenmoor Prison Camp. De begraafplaats bevatte oorspronkelijk de graven van 5 Poolse en 8 Sovjetgevangenen, maar in 1961 werd de begraafplaats aangewezen als concentratiebegraafplaats en nog eens 98 personen werden hierheen gebracht vanuit het hele district Hannover.

De begraafplaats beslaat een stuk land aan de oostelijke rand van het dorp Lichtenhorst, bereikbaar via een pad op 80 meter van de Roderwalder Straße. Aan de uiterste noordkant van het plein staat een herdenkingskruis van zwart graniet met een inscriptie in het Russisch. De graven worden gemarkeerd door 7 stèles van rode zandsteen. De Poolse begrafenissen zijn geregistreerd op 3 stèles aan de rechter (oost) kant, de Russische zijn geregistreerd op 5 stèles aan de linker (west) kant, waarvan er 2 namen bevatten en waarvan 3 zijn versierd met een groot Russisch kruis. Naast de naam van de overledene worden, indien bekend, geboortedata en overlijdensdata vermeld. Slechts een klein aantal begrafenissen (meestal Pools) beschikt echter over al deze informatie. 48 Sovjetgevangenen worden als onbekend vermeld. Van de bekende personen was de jongste 13 jaar en de oudste 45 jaar.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Andrew William Pegler
  • Foto's: Andrew William Pegler

52.71781658, 9.41445137