TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Belgische Oorlogsgraven Nieuwpoort

De gedenkzuil van Hendrik Geeraert op de begraafplaats te Nieuwpoort vermeldt de namen van 9 gesneuvelden en oudstrijders van de Eerste Wereldoorlog die hier werden begraven : VANDECASTEELE Karel; VANOOST Karel; HILLEBRANDT Arthur; SWYNGEDAUW Cyrillius; VANNACKE D.; DE MEESTER Lodewijk; DE MEESTER Arthur; BENDELS B.; VUYLSTEKE G.

Er zijn graven van militaire slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.
FRERE Louis, Nieuwpoort 14 mei 1940.
GHEYSENS Jean-Louis, Belgische piloot 349 Squadron RAF, omgekomen bij een luchtgevecht boven de stranden van Normandië op 8 juni 1944.
VAN DE CASTEELE, Oostwinkel 28 mei 1940.

Er zijn de graven van DE RUDDER André en BAETEMAN Norbert, verzetsstrijders, beide gefusilleerd te Leopoldsburg op 6 september 1944.

Er bevinden zich eveneens graven van burgerlijke slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, in de meeste gevallen slachtoffers van luchtbombardementen.
Onder meer DELANGE Frans en dochter Simone, Brugge 28 mei 1940; HUYBRECHT Julius en echtgenote DELANGHE Martha, Oostduinkerke 29 mei 1940; VALLEYS Achiel, Adinkerke 6 november 1941.

Graf van Frans Vermeylen gesneuveld te Nieuwpoort op 25 mei 1940.
Het ‘verloren’ graf van Frans VERMEYLEN uit Westmalle werd plechtig in ere hersteld op de begraafplaats te Nieuwpoort.
Tijdens de achttiendaagse veldtocht in 1940 was hij in Nieuwpoort verzeild geraakt. Daar kwam hij om het leven bij een Duits bombardement.
Hij werd begraven op het gemeentelijk kerkhof van Nieuwpoort, naast een Canadese gesneuvelde. Eerst met een houten kruis, later een betonnen.
In de jaren ’70 "verdween" het graf maar na opzoekingen door de familie werd de exacte locatie teruggevonden. In mei 2023 werd in aanwezigheid van de familie en met militaire eer een nieuwe grafsteen geplaatst.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Luc Van Waeyenberge
  • Foto's: Luc Van Waeyenberge

Gerelateerde boeken

De Tweede Wereldoorlog