TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fossoli kamp

Op ongeveer zes kilometer van Carpi, in de plaats Fossoli, is nog steeds het kamp te zien dat in 1942 door de landmacht werd gebouwd om vijandelijke soldaten gevangen te houden. In december 1943 werd het terrein door de Italiaanse Sociale Republiek omgevormd tot een deportatiekamp voor joden. Vanaf maart 1944 werd het een politie- en doorgangskamp (Polizei und Durchgangslager), door de SS gebruikt als voorkamer voor de concentratiekampen van de nazi's.

Gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog om Britse militaire gevangenen te interneren, gaat het gebruik ervan verder dan de oorlog wanneer het wordt aangepast voor civiel gebruik; met deze functie bleef het bewoond tot in de jaren zeventig toen het, nu leeg, verlaten werd achtergelaten. Pas in 1984 verkreeg de gemeente Carpi zijn eigendom gratis van de staat met de toezegging dat het het Nationaal Museum van Deportatie zou worden, gezien de rol die het speelde als nationaal deportatiekamp uit Italië tijdens de Sociale Republiek.
De lange geschiedenis levert een veelheid aan gebeurtenissen en herinneringen op die een voorbeeldige dwarsdoorsnede vormen van de grote historiografische thema's van de 20e eeuw, die de restauratie van de overgebleven kazerne ook in de materiële sporen aan het licht brengt.

Tegenwoordig is het een levendige plek van geschiedenis, ontmoeting en training.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

44.8289317, 10.90260921