TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsgraven van het Gemenebest Mataró

Op de Begraafplaats in Mataró liggen vijf graven van het Gemenebest. Het zijn graven van een Australische bemanning van een Amerikaanse B-26 Marauder type II. Het toestel van de 14th squadron van de RAF had als basis het eiland Corsica. Vanaf het eiland werden tijdens de Tweede Wereldoorlog bombardementsvluchten uitgevoerd langs de kust van Spanje ter hoogte van Barcelona. De Duitsers haalden in die periode het materiaal Wolfram vanuit Spanje naar Frankrijk om hier wapens van te maken. Omdat dit materiaal belangrijk was voor het produceren van wapens was het voor de geallieerden een belangrijk aanvalsdoel.
Rond 11.00 in de morgen vloog het toestel laag over Mataró, om onbekende redenen kwam het toestel in problemen en stortte het neer in de zee. De lichamen van de overleden bemanningsleden werden met vissersboten uit de zee gehaald. Alle lichamen werden geindentificeerd en een dag later begraven op de begraafplaats in Mataró.
Van de zes koppige bemanning werden er vijf gevonden, het zesde bemanningslid is vermist. De vijf mannen liggen begraven op deze begraafplaats:

Flying Officer W.C. Mc.Donald 4505
Flight Sergeant R.R. Lanham 421990
Flying Officer J.W. Lewis 417089
Flight Sergeant C.M. Peedom 421620
Flight Sergeant M.T. Woods 421840

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Alfons Isart & TracesOfWar.nl
  • Foto's: Alfons Isart

41.548841, 2.446537