TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument 4th Australian Division

De 4de Australische Divisie kwam in Europa aan in 1916 en nam vanaf deel aan bijna alle operaties in België en Frankrijk tot het einde van het conflict.
Gedurende deze periode zouden er 10.973 doden en 27.000 gewonden vallen.

Na de oorlog liet de 4de AUS Div op deze afgelegen plaats nabij Chaudriès een monument optrekken. De Divisie had andere plaatsen in overweging genomen zoals Dernancourt waar ze in april 1918 de Duitse voormars gestopt had of Pozières waar ze in 1916 grote verliezen geleden had. Maar er werd toch geopteerd voor deze plaats waar ze tussen 18 en 20 september 1918 hun laatste gevechten leverden met de inname van de Duitse voorgeschoven posities op de Hindenburg linie.
De Divisie ziet deze gevechten als een keerpunt in de gevechten in Europa.

Op 18 september om 23:00 uur vielen het 46ste en 48ste Infanterie Bataljon gedekt door zware artilleriebombardementen de Duitse posities aan en konden de stellingen innemen en tegen de middag consolideren.
De Duitsers hadden de aanval verwacht tegen de dageraad zoals altijd en deze nachtelijke raid kwam toch als verassing.

Het 48ste Bataljon dat de hooflast droeg van deze aanval werd in 1916 opgericht in Egypte en bestond uit geharde soldaten van de Galllipoli campagne en nieuwe rekruten.
Tussen de oprichting en het laatste gevecht hier in Bellenglise sneuvelden er 860 officieren, onderofficieren en manschappen.
De laatste 18 sneuvelden tijdens de inname van de voorgeschoven post van de Hindenburg linie.

Soldaat James Park Woods van het 48ste Bataljon een veteraan van de Slag om Passendale, ontving het "Victoria Cross" voor zijn uitzonderlijke moed tijdens deze gevechten.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Francky De Rous
  • Foto's: Francky De Rous

49.93078924, 3.22660245