TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Sporen Slag om Aken

Op deze plekken langs de Worm vallei kun je sporen vinden van de gevechten om Aken.
Nadat de 30ste Amerikaanse divisie de Worm rivier tussen Rimburg en Marienberg was overgestoken op 2 Oktober 1944 en een bruggenhoofd had gevormd, braken ze na 5 dagen zware gevechten door de Siegfriedlinie.
De 30ste Divisie veranderde de richting van de aanval naar het zuiden toe en veroverde Alsdorf, waarna het plan was om in de richting van Würselen aan te vallen aan de oostelijke kant van de Worm Vallei en zo eigenlijk Aken te omsingelen.
Tegelijkertijd brachten de Duitsers de 116de Panzer en de 3de Panzergrenadier divisies in stelling vanuit het noordoosten in de richting van Würselen. Hevige gevechten vonden plaats rondom Bardenberg en een gedeelte van het 119de regiment werd afgesneden in Noord- Würselen door Duitse aanvallen op 9 Oktober en de Amerikanen slaagden erin om Noord- Würselen weer te bereiken.
Om de aanval en de omsingeling van Aken te volbrengen besliste generaal Hobbs dat op 16 oktober 2 bataljons van het 119de regiment de Worm moest oversteken naar de Westelijke kant en Kohlscheid moest innemen om zo de druk op Bardenberg en Noord- Würselen te verlichten en een nieuwe manier te vinden om de omsingeling te voltooien door aan de oostelijke kant van het Worm dal aan te vallen. Op 16 Oktober was de omsingeling van Aken een feit.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Gio Theunissen
  • Foto's: Gio Theunissen