TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken laatst gezonken Amerikaanse koopvaardijschip

De plaquette beschrijft de ondergang van het ss Black Point door een torpedo vanaf de Duitse
U-853. De tekst luidt:

'De ss Black Point werd in 1918 in Camden, New Jersey gebouwd als kolenvrachtschip. Ze was eigendom van Sprague Steamship Co. uit Boston, Mass. en was 113 meter lang en 17 meter breed en vervoerde 7500 ton steenkool. Kapitein Charles Prior was de kapitein met een bemanning van 41 koopvaardij zeelieden en 5 kanonbemanningen van de US Navy Armed Guard. Elf koopvaardij zeelieden en één gewapende wacht kwamen om het leven toen een torpedo het achterste ruim raakte en om 17:40 uur 12 meter van het achterschip wegscheurde en de SS Black Point om 17:55 uur tot zinken bracht. De ss Kamen, die in het gebied was, zond een S.O.S., en het signaal werd om 17:42 uur opgepikt door het fregat USS Moberly (PF-83), en werd bij de zoektocht naar de vijand vergezeld door de USS Atherton (DE- 169) en USS Amick (DE-168). Om 19:30 uur lokaliseerde hun sonar de onderzeeër. De schepen van de SS Kamen en de Amerikaanse kustwacht in het gebied hebben de 34 overlevenden gered.

Het Duitse opperbevel had op 4 mei 1945 het bevel gegeven de vijandelijkheden onmiddellijk te staken. Of de U-853 de orders had ontvangen is niet bekend.

Aan de mannen die hun leven verloren, aan hun families en geliefden, aan de mannen van de schepen die de U-853 tot zinken brachten, aan de mannen die de overlevenden redden; wij, de bemanningen van de U.S. Navy Armed Guard en U.S. Merchant Marine Veterans van WWI and WWII, en de Sprague Steamship Co., dragen deze plaquette op zodat anderen in de toekomst de feiten kunnen kennen.'

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

41.36207, -71.48155