TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument John E. Tucker

Monument Majoor John E. Tucker - Carentan

Deze gedenksteen herdenkt de Amerikaanse geniesoldaten van het 300th Engineer Combat Battalion en in het bijzonder majoor John E. Tucker.
Het monument werd ingehuldigd op 5 juni 2017 in Carentan, en bevindt zich in de buurt van de restanten van een van de bruggen over de rivier Taute. Deze brug verbindt de stad Carentan met Saint-Hilaire-Petitville.

Het 300th Engineer Combat Battalion stond in voor het bouwen van noodbruggen tijdens de campagne in Normandië.
Op deze plaats was een Bailey brug over de Taute gelegd, maar om met de voertuigen op te brug te geraken moest er een scherpe bocht genomen worden, wat niet evident was gezien de dagelijkse artilleriebeschietingen door de Duitse verdedigers.
Op 20 juni 1944 startte de B Company van het 300th Engineer Combat Battalion met de bouw van een nieuwe brug. Door de Duitse beschietingen was dit geen sinecure en vielen er meerdere slachtoffers onder de manschappen.

Op 27 juni 1944 bezocht Major John E. Tucker de werken ter plaatse. Op dat ogenblik openden de Duitsers opnieuw de beschietingen en de genieërs zochten dekking. Een misschien wat overmoedige Major Tucker liep echter de brug op om de manschappen aan te zetten om verder te werken. Volgens getuigen dreigde hij zelfs met krijgsraad voor zij die niet terug aan het werk gingen. Een Duitse granaat die vlakbij insloeg rukte het hoofd van Tucker af.
Bij deze beschieting vielen nog 15 gewonden waarvan enkele ernstig. Op 28 juni 1944 was de nieuwe brug klaar voor gebruik.
Naast de brug werd een herinneringssteen geplaatst.

Tekst op de plaquette :
"Tucker Bridge / In honor of Major John Tucker killed while supervising construction of this bridge"
Pont Tucker / A la memoire du Major Americain John Tucker, tué ici en action le 21 juin 1944"
De nieuwe brug heeft nog ongeveer dertig jaar dienst gedaan voordat ze vervangen werd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Rudi Triki
  • Foto's: Rudi Triki

49.30325864, -1.23438991