TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Arbeidsters Tudor-fabriek Florival

Gedenkteken ter nagedachtenis van 7 arbeidsters van de Tudor-fabriek, slachtoffers van Duits luchtafweergeschut (Flak).
Rue de Florival - Bois de la Hocaille. De tunnel onder het station Florival nemen en vervolgens het pad volgen dat zich links voorbij de spoorlijnen bevindt aan het verbodsbord voor voertuigen. Het monument staat honderd meter verderop.

FLORIVAL 20 juli 1944
Op donderdag 20 juli 1944 zijn de arbeiders en het personeel van de Tudor-fabrieken in Florival aan het werk. Er werken op dat ogenblik ongeveer 500 mensen in de fabriek. Die dag vliegen sinds de ochtend geallieerde vliegtuigen over de regio richting Duitsland om er te bombarderen. De vijandelijke Flak probeert ze te onderscheppen vanuit Beauvechain en Zaventem.
Er werd al twee keer alarm geslagen. Bij het derde alarm, rond 11u15, besluit een groep van tien arbeidsters om de fabriek te verlaten en hun toevlucht te zoeken in de bossen ten noorden van de fabriek, aan de andere kant van de spoorlijn. Een holle weg lijkt een ideale schuilplaats, het is het pad dat sommige arbeidsters dagelijks nemen om vanuit hun dorp Nethen, zo'n 3 km verderop, de fabriek te bereiken.
Een "verloren" Duitse granaat, afgevuurd vanuit Zaventem, valt neer en explodeert in de onmiddellijke nabijheid van de schuilplaats. Verschillende vrouwen worden op de berm geslingerd en shrapnels van het Duits luchtafweergeschut richten grote schade aan.
Lucie Martin (uit Gastuche), Germaine Dumoulin (uit Nethen) en Jeanne Rose (uit Nethen) zijn op slag dood. Rosa Draye (uit Nethen), Germaine Dumoulin (uit Nethen), Hélène Martin (uit Gastuche) en Marguerite Capiaux (uit Nethen) stierven in de loop van de dag.
Van de tien arbeidsters, tussen 16 en 44 jaar oud, overleven er slechts drie: Jeanne Van Bever, Irène Mathys en Victorine Loisse. Jeanne Van Bever, van wie een deel van de linkerhand wordt afgerukt en verschillende granaatscherven in de longen krijgt, overlijdt in 1957 op 31-jarige leeftijd aan haar verwondingen.
Op de plek waar het drama plaatsvond, wordt na de oorlog een monument opgericht.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Luc Van Waeyenberge
  • Foto's: Luc Van Waeyenberge
  • bel-memorial.org
  • Commune de Grez-Doiceau "Sépultures historiques locales", décembre 2020

50.762667, 4.656574