TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Franse Oorlogsgraf Moyenmoutier

Op de begraafplaats bevindt zich het massagraf van 11 verzetsmensen.

In oktober 1944 voerde de Sipo-SD een grote razzia uit tegen de organisatie van de "Water en Bossen" van het district Saint Dié (Vogezen), die in 1941 was opgericht door de conservatief Louis FRANÇOIS en zijn plaatsvervanger Jean-François Pelet. Een groot aantal boswachters werd rond 17 oktober gevangengenomen met hun leiders, evenals een SAS-luitenant die deelnam aan Operatie Loyton, bestaande uit het saboteren van de achterkant van het Duitse leger om de geallieerde doorbraak in de Vogezen te bevorderen door te vertrouwen op het lokale verzet.
De veertien gevangenen werden enkele dagen zwaar ondervraagd aan de École du Vivivier, in Étival-Clairefontaine, en sommigen van hen werden onderworpen aan gruwelijke martelingen.
Op 22 oktober werden ze in een konvooi van een auto en een vrachtwagen van zeildoek naar de zagerij Barodet in de vallei van ravijnen gebracht, in de buurt van Saint-Prayel, gehucht Moyenmoutier.
De leiders, Louis FRANÇOIS en Jean-François Pelet, werden neergeschoten in de houtzagerij van Commune waar ze begraven werden gevonden.
De andere twaalf, waaronder luitenant James Silly van de 2nd SAS, werden geëxecuteerd in de Barodet-zagerij, die vervolgens in brand werd gestoken. Hun stoffelijke resten, gemengd, werden begraven op de gemeentelijke begraafplaats van Moyenmoutier. Een monument dat op 27 oktober 1946 op de site werd ingehuldigd, bestendigt hun herinnering.

De veertien slachtoffers:
CAËL Paul
FOLCHER René
FRANÇOIS Louis
GAXOTTE Alfred
KOPF Louis
MARCELLI Jean
MAROTEL Camille
MILLOTTE Maurice
PELET Jean-François
PERRIN Hugues
SILLY James Lovitt

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Danielle Meier

48.375845, 6.912441