TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Executie 8 leden van 2e SAS 20 september 1944

Monument ter nagedachtenis aan 8 leden van de 2e Special Air Service (SAS) die op 20 september 1944 bruut zijn geëxecuteerd door de Nazi's.

In 1944 landden SAS-parachutisten in de Vogezen om de weg- en spoorverbindingen van de nazi's te saboteren als onderdeel van Operatie Loyton.
Een zeer groot contingent Duitse troepen werd echter getipt dat de SAS in de buurt was, en in de veronderstelling dat het een grotere groep was dan het was, brachten ze speurhonden in voor de zoektocht.
Hoewel het Franse verzet voedsel en onderdak bood en weigerde de schuilplaatsen van de SAS-groep bekend te maken, werden de Britse soldaten uiteindelijk opgepakt en gevangen gehouden in Maison Barthélémy in Moussey.
Op 20 september werden acht mannen in de parachutistengroep van Sgt Terry-Hall in een vrachtwagen het bos van Les Moitresses ingereden, ontdaan van hun uniformen en gedwongen om in een vers gegraven graf te staan. Ze werden vervolgens in het achterhoofd geschoten.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Danielle Meier

48.279449, 6.901014