TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Bunker 45 Dilsen-Stokkem

Deze Herdenkingssteen herinnert aan het gevecht wat heeft plaats gevonden om en nabij bunker 45 tijdens de invasie van het Duitse Leger tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Op het monument staat de volgende tekst:
Deze bunker is een typische oeverbunker voor twee Maximmitrailleurs. Hij maakte deel uit van het Belgische versterkingsstelsel in mei 1940 en was een onderdeel van de Grensstelling of vooruitgeschoven stelling. De opdracht voor de bemanning van deze abri bestond eruit de vijand twee dagen tegen te houden zodat de meer inlands gelegen troepen in paraatheid konden gebracht worden. De soldaten die deze bunker en de omgeving verdedigden op 10 mei 1940 behoorden tot de 1e Jagers te paard wielrijdersescadron van de 1e Divisie. Toen de Duitsers is Eijsden het kanaal konden oversteken verhoogde de druk in de richting van deze bunker. Bij valavond werd de situatie van de verdedigers onhoudbaar Luitenant Degroux besliste de gekwetsten bij de fietsenstalling van de bunker samen te brengen. De valide mannen kregen bevel om, zoals gepland, de eigen linies op te zoeken achter het Albertkanaal. Degroux, die zelf zwaar gewond was, bleef ook ter plaatse Hij werd afgevoerd naar een hospitaal in Sittard en overleefde de oorlog. Door de gevechtsomstandigheden is deze bunker slechts één dag werkelijk gebruikt. De gevechten rond deze stelling betekenden de dood van de volgende soldaten:
Marcel Provoost uit Ath
Jean Lesnino uit Watermael-Bosvoorde
Jan Lenaerts uit Leopoldsburg
Michel Serruys uit Sint Lambrechts-Woluwe

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Joost Verheijden
  • Foto's: Joost Verheijden (1, 2), Fedor de Vries (3, 4)
  • Geschied- en Heemkundige Kring De Vreedsel

Gerelateerde boeken