TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Alexander Caerts Lanklaar

Deze herdenkingssteen is ter nagedachtenis aan de omgekomen Alexander Caerts tijdens de invasie van het Duitse Leger tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Op het monument staat de volgende tekst:
Na de Duitse aanval op 10 mei 1940 werden alle bruggen over het kanaal opgeblazen De brug in Lanklaar was echter de laatste omdat alle bemanningen van de bunkers langs de Maas, de zogeheten alarmstelling, via deze brug terug in de eigen linies moesten geraken. Toen de bemanning van de bunker te Rotem op zich liet wachten besloot de commandant geen risico te nemen en de brug te laten springen.
Na enige tijd kwamen Lt. Dupont en zijn mannen toch aan bij de vernielde brug. Er zat niets anders op dan te trachten het kanaal over te zwemmen. De wederopgeroepen soldaat Alexander Caerts van het 1ste Jagers te Paard trachtte de overkant te bereiken door over de brokstukken van de vernielde brug te klauteren. Hierbij is hij waarschijnlijk getroffen door een salvo uit een overkomend vliegtuig, in het water terecht gekomen en verdronken ondanks de pogingen van zijn kameraden om hem te redden.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Joost Verheijden
  • Foto's: Joost Verheijden (1, 2), Fedor de Vries (3, 4, 5)
  • Geschied- en Heemkundige Kring De Vreedsel

Gerelateerde boeken