TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Voor Julius Zerman(n) En Jean Briewski - Grenoble

Julius Zerman(n) was als student verantwoordelijk voor de regio Lyon van de Union of Jewish Youth (UJJ) in de zuidelijke zone.
Hij zat ook in het verzet en maakte deel uit van de FTP-MOI.
Jean Brievski of Briewski was de Grenoble functionaris van de Unie van Joden voor Verzet en Wederzijdse Hulp (UJRE).
Hij maakte eveneens deel uit van het verzet en behoorde tot een FTP-MOI-groep.
Op 16 december 1943 begeven zij zich naar Grenoble om deel te nemen aan een vergadering die zal worden gehouden in een appartement op de hoek van de rue de Bonne en het Victor Hugoplein.
De Gestapo, die getipt is over de ontmoeting, arresteert Zerman en Briewski, samen met Hersz Garbarz
Tijdens hun overbrenging per auto naar het hoofdkwartier van de Gestapo zou een van de gevangenen de politieman die hen bewaakte, met zijn wapen hebben vastgegrepen. De chauffeur van het voertuig zou de aanvaller vervolgens hebben neergeschoten en vervolgens een van de andere twee gevangenen hebben neergeschoten die probeerde te ontsnappen.
De lichamen van de twee omgekomen gevangenen, Zerman en Briewski, werden vervoerd naar het hoofdkwartier van de Gestapo, waar ze werden overgedragen aan de Franse politie. Op de identiteitsdocumenten, die vals bleken te zijn, stonden de namen van Julien Samois en Jean Brievski.
De overlevende, Hersz Garbarz, werd op 20 januari 1944 met konvooi 66 naar Auschwitz gedeporteerd. Hij keerde niet terug.
Julien Zerman werd erkend als gestorven voor Frankrijk en onderscheiden met het Croix de guerre en de Médaille de la Résistance.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Rudi Triki
  • Foto's: Rudi Triki

Gerelateerde boeken

Hitlers moordenaars
Hitler - Hoogmoed 1889-1936
De verhoren
Discipelen van de duivel
Hitler - Vergelding 1936-1945
Encyclopedie van de Holocaust

45.18902638, 5.72568931