TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Loopgraven Thiepval

De 36th (Ulster ) Division arriveerde in de winter van 1915 aan de Somme en tegen half maart 1916 werden de loopgraven van de frontlinie tussen Beaumont Hamel en Thiepval geïnstalleerd, ter vervanging van de Schotse regimenten die deze sector van de linie voor hen hadden gehouden. Het bos bevatte destijds niet alleen loopgraven met namen als Elgin Avenue en Ross Castle, maar ook loopgraven uit de Franse periode van deze sector eerder in de oorlog.

Op 1 juli 1916 om 7.30 uur vielen de Ulster soldaten hun eerste linie aan in Thiepval Wood, de Schwaben Redoubt, of Hansa Stellung, aan de andere kant van Mill Road.
Binnen 2 uur slaagde de 36th Ulster Division erin om 5 linies van Duitse loopgraven te overweldigen op het plateau rond de locatie van de huidige Ulster Tower en Mill Road Cemetery.
De Duitse tegenaanval was gepland om te worden ingezet door 3 groepen: Groep 1 onder bevel van Majoor Präger, Groep 2 onder bevel van majoor Beyerköhler en groep 3 onder majoor Roesch. Deze aanvalsgroepen, bestaande uit eenheden van B.R.I.R. 8, I.R. 180 en R.I.R. 119 vielen om 16.00 uur de Schwaben Redoubt aan vanuit het noorden en het oosten.
Helaas werden aan het einde van de dag, na 14 uur vechten, de 8th en 9th Royal Irish Rifles, die doordrongen tot in de Schwaben Redoubt en verder, gedwongen zich terug te trekken door hun eigen artillerie, door Duits mitrailleurvuur en felle Duitse tegenaanvallen, terug naar Thiepval Wood. De opmars van de Ulster Division op 1 juli was de meest geavanceerde van alle andere Britse legereenheden!

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Kenneth van Cauter