TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Informatiebord 14-18 Sambre Rouge - Het Nationaal Hulp- en Voedselcomite

Informatiebord aan de ingang van de begraafplaats te Erquelinnes.

In 1914, voert België meer dan 75% van haar levensmiddelen in. De Duitse invasie en blokkade, opgelegd door de "Britse Royal Navy" in het voorjaar van 1915, onderbreken de handel. Dit veroorzaakt een economische crisis en een aanzienlijke voedselschaarste. Om aan deze spoedeisende voedselsituatie het hoofd te bieden, stichten de Burgemeester van Brussel Adolphe Max, de industrieel Ernest Solvay en de zakenman Emile Francqui het eerste "Nationaal Hulp- en Voedselcomité" dat zich snel uitbreidt over heel België. Tegelijk wordt de "Commission for Relief in Belgium" belast met de voedselbevoorrading in België en Noord-Frankrijk. Deze internationale organisatie met Amerikaanse predominantie wordt geleid door 3 ambassadeurs van neutrale landen: de VS, Spanje en Nederland. Verscheidene soorten hulp worden georganiseerd zoals de toevoer van kleding, brood, schoenen, vlees, petroleum, enz.

Te Erquelinnes, spant een "Comité voor Programma’s van Schoolmaaltijden" zich vanaf 1 augustus 1916 in voor het aanbod van een bijkomend rantsoen voor de kinderen onder de vorm van een koek en een kop koffie die gratis worden verdeeld. Deze verschillende nationale en internationale comités hebben in grote mate bijgedragen tot de onmiddellijke nood van de bevolking.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Luc Van Waeyenberge
  • Foto's: Luc Van Waeyenberge

50.312594, 4.132276