TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Steengroeve Wurmstein bij Concentratiekamp Flossenbürg

In deze steengroeve op ongeveer een kilometer afstand van concentratiekamp Flossenbürg moesten gevangenen van de nazi’s dwangarbeid verrichtten voor Deutschen Erd- und Steinwerke (DEST). De gewonnen graniet was bestemd voor prestigieuze bouwprojecten in onder andere Berlijn en München en voor militaire infrastructuur, zoals wapenfabrieken. Vanaf 1942 werden op deze locatie ook vliegtuigonderdelen geproduceerd voor vliegtuigfabrikant Messerschmitt. Werkomstandigheden in de groeve en in de fabriek waren slecht en veel gevangenen stierven aan de gevolgen van uitputting en de slechte behandeling.

Vanaf 1948 werden de gebouwen op het terrein benut door uit Bohemen en Silezië verdreven Duitsers. Een groot deel van de gebouwen, waaronder de kampbarakken, werd na hun vertrek afgebroken. Desondanks resteren er nog verschillende originele bouwwerken uit de naziperiode, hoewel de meeste in slechte staat. Een deel van de steengroeve is nog in bedrijf tot 2024. Daarna krijgt de locatie een beschermde status als gedenkplaats. Over het terrein worden regelmatig rondleidingen georganiseerd en in het museum in het voormalige kamp is een expositie gewijd aan de steengroeve.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Koos Winkelman

Gerelateerde boeken