TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Routepaal 2e Franse Pantserdivisie Zellwiller

De route van de 2e Panzerdivisie is vastgelegd door middel van herdenkingsposten die de route markeren die de Franse 2e Panzerdivisie tijdens de bevrijding van Frankrijk in 1944 heeft afgelegd.

De route start in Saint-Martin-de-Varreville waar de divisie in augustus 1944 landde en eindigt in Straatsburg.

De palen zijn gemaakt van witte kunststof. De ene kant heeft een afbeelding van een vrijheidsfakkel; de blauw-witte "A" -badge van het Derde Leger en de woorden "Voie de la / 2ème DB / 1944-1945". De andere kant heeft een afbeelding van een embleem van de 2e Pantserdivisie: een blauwe en gele kaart van Frankrijk met daarop het Kruis van Lotharingen.

Tussen deze afbeeldingen staan de naam van de plaats en de afstand langs de route vanaf Saint-Martin-de-Varreville en de woorden "Borne du serment de Koufra". De bovenkant van de paal is gewelfd, daaronder is de omtrek gemarkeerd met de 48 sterren van de Amerikaanse vlag van 1912-1959.

Op de nabij opgestelde panelen is af te lezen waarom de palen zijn geplaatst en kan men de lokale geschiedenis en de acties van de divisie in deze plaats tijdens de oorlog lezen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

De man die nee zei
Vietnam
De Tweede Wereldoorlog

48.39957222, 7.50050983