TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Informatiebord 14-18 Sambre Rouge - Begraafplaatsen en Monumenten

Informatiebord naast het monument Capitaine Henri Thomire

Tijdens de bezetting legt de Duitse overheid een militaire begraafplaats aan waarvan nu alleen de ommuring en een urne die de inkom sierde overblijven. Hier lagen de lichamen van de soldaten die het leven lieten in het gevecht in Lobbes. Voordien waren ze voorlopig opgestapeld in kuilen.

Op de huidige militaire begraafplaats rusten 226 Franse soldaten. Een prachtig opvallend monument staat symbool voor de huldiging van de Franse soldaten. Ze waren vooral afkomstig van Bordeaux, Parijs, Bretagne, de Vendée. Sommige families lieten ook kleine monumenten optrekken ter nagedachtenis van hun broers, zonen en/of echtgenoten die sneuvelden in de strijd. Op 17 juni 1920 koopt Eugène Thomire een terrein van 75 vierkante meter van de heer Fernand Copée. Dat was bedoeld voor het monument dat er nog altijd staat en dat zijn broer moet gedenken die het leven liet op het slagveld van Lobbes.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Informatiebord
  • Foto's: Luc Van Waeyenberge

50.340094, 4.257388